Din grafen vor fi create bateriile viitorului. Un nou studiu promite o autonomie imensă

de: Răzvan Băltărețu
19 01. 2015

Grafenul este un material în care Uniunea Europeană a decis la începutul lui 2013 să bage un miliard de euro pentru a-l cerceta. Câțiva cercetători din Coreea de Sud au reușit acum să-i dea un scop foarte bun, și anume să facă din grafen baterii cu o autonomie foarte bună. 

Cercetătorii din Coreea de Sud au prăjit, la propriu, bucăți de grafen și au observat că ajungând la structura și compoziția potrivite, acest material ar putea fi folosit pentru a produce electrozi și supercapacitori pentru baterii care pot stoca mai multă energie. Temperatura la care ei au tratat bucățile de grafen este de 160 de grade Celsius. La final, se obțin bucăți de grafen care se aseamănă cu globurile.

Ce au încercat cercetătorii să facă, și în fază experimentală au reușit, a fost să creeze structuri 3D cu suprafață mai mare. Grafenul este foarte bun pentru baterii, mulțumită conductivității ridicate și stabilității sale, dar actualul mod de producție înseamnă să fie o bucată subțire ca un film cu suprafață redusă față de tehnica sud-coreenilor.

Alți cercetători au încercat să creeze aerogeli și structuri similare bureților, dar aceste produse nu au o formă regulată și nu pot fi folosite drept electrozi, după cum a explicat Sang-Hoon Park, cercetător al Universității Yonsei citat de Daily Dot. Park și ceilalți cercetători au obținut sfere de material compuse din nanofâșii de grafen care emit energie direct din centru, egal distribuită. Fiind aranjat astfel, materialul are o suprafață mai mare expusă și transferul electric este îmbunătățit prin nanocanalele din sferă.

Ca de fiecare dată în astfel de proiecte experimentale, cea mai importantă fază este scalarea producției. De la câteva sfere într-un laborator, această tehnică trebuie să fie utilizată la scară mare în milioane de baterii pentru a-și dovedi eficiența și pentru a reduce costurile. Totuși, în actualul ritm de dezvoltare, până în 2020 autonomia proastă a dispozitivelor mobile s-ar putea să fie doar o chestiune a istoriei.